Κέρκυρα Αξιοθέατα

Κέρκυρα

Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα την μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το παλιό και το νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζάκομο) το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα μουσεία Βυζαντινής και ΜεταΒυζαντινής Ιστορίας.

Μπροστά στο Κανόνι βρίσκεται το πλέον φημισμένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, το νησάκι όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών, το οποίο συνδέεται με την στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης.

Λίγο μακρύτερα, αλλά σαφώς ευδιάκριτο, στέκεται το ξακουστό Ποντικονήσι, πάνω στο οποίο βρίσκεται μια μικρή εκκλησία, του Παντοκράτορα, του 11ου – 12ου αιώνα.

Επίσης, σημαντικό αξιοθέατο αποτελούν και τα ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου (Γεωργιανού ρυθμού) από τα ωραιότερα ανάκτορα που άφησε πίσω της η Αγγλοκρατία.

Πολιούχος της πόλης είναι ο Αγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος, το άφθαρτο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, έναν ναό με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες Ελληνες επισκέπτες, από πολλά μέρη, αλλά και πλήθος ξένων.

Στην Κέρκυρα βρίσκονται Ενετικά αρχοντικά και κτίρια υδροχρωματισμένα με το παραδοσιακό Κερκυραικό χρώμα τής ώχρας.

Υπάρχει πλήθος εκκλησιών, οι σπουδαιότερες από τις οποίες είναι η καθολική Μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, η ανατολική Μητρόπολη της Παναγίας Σπηλιωτίσσης και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος.

Υπάρχουν ιστορικά κτίρια, όπως η Αγγλική Αρμοστεία, το εξαιρετικό συγκρότημα των ανακτόρων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, όπου στεγάζεται το μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Απω Ανατολής και της Ινδίας, το Λιστόν, το μέγαρο Καποδίστρια, το μητροπολιτικό μέγαρο, το μέγαρο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, το μέγαρο της παλαιάς Ιονικής Τράπεζας, το περίφημο θέατρο Σαν Τζάκομο και σημερινό Δημαρχείο, το μέγαρο της Ιονίου Βουλής, καθώς και το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας, όπου στεγάζεται η πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.

Εκτός πόλεως μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το Αχίλλειο, το παλάτι της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσσυ) της Αυστρίας, με το διάσημο γλυπτό Αχιλλέας Θνήσκων και άλλα υπέροχα έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες και πίνακες.

Η περιοχή του Πέλεκα φημίζεται για τη θέα του ηλιοβασιλέματος που προσφέρει, ενώ στην Παλιοκαστρίτσα βρίσκεται το Βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρο.

Οπωσδήποτε αξίζουν μνεία, επίσης, οι υπέροχες παραλίες με ψιλή ξανθή άμμο, όπως του Αι Γόρδη, της Γλυφάδας, της λίμνης Κορισσίων, του Αγίου Γεώργιου των Πάγων, του Μαραθιά, του Γαρδένου, της Κασσιώπης, του Σιδαρίου, της Ρόδας, της Αχαράβης, του Αλμυρού, της Δασιάς, της Παλαιοκαστρίτσας και του Αγίου Σπυρίδωνα στην Περίθεια.

Χωριά στην ενδοχώρα της Κέρκυρας, πνιγμένα μέσα στο πράσινο, ασκούν μια γοητεία, όπως οι Σιναράδες Κέρκυρας, ο Αγιος Ματθαίος, οι Βαρυπατάδες, η Κορακιάνα, οι Γιαννάδες, οι Καρουσάδες, η Επίσκεψη, ο Χλωμός, ο Σπαρτύλας, η Λευκίμμη και η Ανω Περίθεια Κέρκυρας, που τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί ως το τρίτο πιο ανεξερεύνητο μέρος στον κόσμο.

Η λιμνοθάλασσα Κορισσίων, που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές της Κέρκυρας, είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 Πρόκειται για ένα οικοσύστημα μεγάλης βιολογικής, αισθητικής και οικονομικής αξίας, που αποτελεί και σταθμό για μεταναστεύοντα πτηνά. Στη σημαντική πανίδα περιλαμβάνονται τα είδη: Ευρωπαική Ενυδρίδα, Αργυροτσικνιάς.