Κυπαρισσία Αξιοθέατα

Κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία έχει άριστη ρυμοτομία και διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης. Είναι παράλληλα αγροτικό και εμπορικό κέντρο.

Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλαιά Ανω Πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και στη Νέα Πόλη ή Κάτω Πόλη, μια πρόσφατα χτισμένη περιοχή που φθάνει μέχρι την ακτή. Στην Ανω Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της, όπως το Κάστρο της Αρκαδιάς, η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις Κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα Δημόσια Λουτρά (Χαμάμ) τα καλντερίμια και άλλα. Η Κάτω Πόλη είναι μία σύγχρονη πόλη με ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία.

Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του δήμου καλύπτεται από ελαιώνες. Στις αμμουδιές του Κυπαρισσιακού κόλπου, βρίσκεται ο δεύτερος, μετά την Ζάκυνθο, βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα.

Στην κωμόπολη λειτουργούν τραπεζικά υποκαταστήματα, ταχυδρομείο, διάφορα ιατρεία, κέντρο υγείας, δημοτικά σχολεία, καθώς και Γυμνάσιο και Λύκειο. Η πόλη είναι επίσης έδρα αρκετών πολιτιστικών, αναπτυξιακών και αθλητικών σωματείων.

Στην Κυπαρισσία εκτός από τις κατοικίες, υπάρχει κεντρική αγορά, καθώς και διάφορα εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, φούρνοι, παραδοσιακά καφενεία γύρω από την κεντρική πλατεία της και άλλους κεντρικούς δρόμους. Επίσης, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, βουλκανιζατέρ, καταστήματα διαφόρων μηχανολογικών εφοδίων και αγροτικών εργαλείων, που βρίσκονται σε διάφορα κεντρικά σημεία και τις οδικές αρτηρίες της κωμόπολης. Από αθλητικές υποδομές υπάρχουν γήπεδο, κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών.

Ο πολιούχος άγιος της Κυπαρισσίας είναι ο Αγιος Αθανάσιος ο Νέος, ο θαυματουργός επίσκοπος Χριστιανουπόλεως, ο οποίος τιμάται στις 17 Μαίου. Οι πλέον σημαντικές εκκλησίες της Κυπαρισσίας είναι ο ιερός ναός Αγίας Τριάδας στην Ανω Πόλη, ο ιερός καθεδρικός ναός του Αγίου Αθανασίου και ο ιερός ναός της Ευαγγελιστρίας.

Η Κυπαρισσία διαθέτει από το 2012 μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Ως εκ τούτου η θάλασσα και οι παραλίες του Κυπαρισσιακού κόλπου, είναι από της πλέον καθαρές, βραβευμένες κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία.

Στην Κυπαρισσία έχει την έδρα της και η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος, με δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, όπως, Εικαστικό Εργαστήρι, Τμήμα Εκμάθησης Μουσικών Οργάνων, Σχολή Τέχνης, Οργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2004 αποτελεί δημιούργημα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας. Διαρκεί πέντε ημέρες και αποσκοπεί στη βελτίωση της γνώσης για τον πολιτισμό και την ιστορία των λαών, καθώς και για την ενθάρρυνση των πολιτιστικών συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.

Η δημοτική βιβλιοθήκη Κυπαρισσίας, στεγάζει περίπου 13000 βιβλία και ιδρύθηκε το 1970 Κατά το παρελθόν είχε σημαντική επιμορφωτική δραστηριότητα, αλλά σήμερα δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης χώρου στέγασης.

Το Λαογραφικό μουσείο Κυπαρισσίας, το οποίο έχει ως στόχο την διατήρηση, προβολή και διαφύλαξη κάθε είδους παραδοσιακού υλικού ή πνευματικού δημιουργήματος των κατοίκων της Τριφυλίας, βρίσκεται στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας και κατά καιρούς φιλοξενούνται σε αυτό εκθέσεις, αλλά και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στον προαύλειο χώρο του. Το Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας, στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του παλιού Επαρχείου. Στο κτίριο αυτό υπηρέτησε ως έπαρχος ο Χρηστάκης Παλαμάς και διέμεινε επίσης εκεί, για έναν περίπου χρόνο και ο αδερφός του Κωστής Παλαμάς, στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήταν φοιτητής.

Στην Κυπαρισσία, αλλά και σε γειτονικά της χωριά, έχουν σημαντική δράση αρκετοί σύλλογοι και φορείς με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τα τοπικά έθιμα και τα πανηγύρια της Κυπαρισσίας διακρίνονται για την ιδιαιτερότητά τους. Καλοκαιρινές εκδηλώσεις και πανηγύρια, με ποικίλα προγράμματα, διοργανώνονται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Κυπαρισσίας είναι ανενεργός σιδηροδρομικός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην σιδηροδρομική γραμμή Πάτρας – Κυπαρισσίας. Σε ανοιχτό χώρο του σταθμού εκτίθεται η ατμομηχανή της γραμμής Κυπαρισσίας – Πάτρας.

Σε ανακαινισμένο παλαιό οίκημα του Σταθμού στεγάζεται επίσης ο πολυχώρος πολιτισμού, το Τρενοτεχνείον ο Σταθμός, που ίδρυσε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος.

Το κάστρο της Κυπαρισσίας θεωρείται από τους κατοίκους της Τριφυλίας, ως το κόσμημα της Κυπαρισσίας. Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα, όχι μόνο προς την πόλη, αλλά και προς όλη την γύρω περιοχή και τις ακτές του Ιονίου πελάγους.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι αναφέρουν πως ο Οδυσσέας Ελύτης , ανέφερε πως η θέα του ηλιοβασιλέματος απο το συγκεκριμένο σημείο ήταν απο τις καλύτερες που έχει αντικρίσει στη ζωή του.

Σύγχρονοι μελετητές, με βάση το χτίσιμό του, πιστεύουν ότι το σημερινό διασωζόμενο κάστρο είναι κυρίως Φράγκικο κτίσμα, καθώς τέτοιου είδους κτίσματα εμφανίζονται μετά το 1204 – 1205 Το κάστρο δημιουργήθηκε πάνω από την αρχαία ακρόπολη του Κυπαρισσίεντα και τα ερείπια των προγενέστερων φρουρίων (αρχαίου και βυζαντινού) αφού ο αρχικός πυρήνας του κάστρου προυπήρχε του 13ου αιώνα και έχει ενσωματώσει σε αυτό το αρχαίο οικοδομικό υλικό.

Στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, το φρούριο της Κυπαρισσίας ανακαινίζεται στα πλαίσια της οργάνωσης ισχυρής αμυντικής θωράκισης των παράκτιων περιοχών. Στις 4 γωνίες του φρουρίου χτίζονται προπύργια, ένα εκ των οποίων, ο πύργος της ανατολικής πλευράς, διασώζεται και είναι γνωστός ως ο Πύργος του Ιουστινιανού.

Κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο, η Κυπαρισσία αλλάζει όνομα και αναφέρεται πλέον ως Αρκαδία ή Αρκαδιά, από τους πολλούς Αρκάδες που κατέφυγαν εκεί, κατά την διάρκεια των επιδρομών των Σλάβων. Από τότε και το παλαιό κάστρο των Γιγάντων αναφέρεται ως κάστρο της Αρκαδίας ή Κάστρο της Αρκαδιάς και στην συνέχεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά την Φραγκοκρατία. Τις πρώτες δεκαετίες του 13ου αιώνα, στο κάστρο κυριαρχούν οι Ενετοί και οι Φράγκοι και παραμένει σε αυτούς για τους επόμενους δυο αιώνες. Από το 1430 εντάσσεται στο δεσποτάτο του Μορέως και το ελέγχουν και πάλι ως Βυζαντινό κάστρο οι Παλαιολόγοι ως και το 1459 – 1460 που περνά στα χέρια των Τούρκων, ενώ 10000 Αρκαδινοί υποχρεώνονται να μετοικήσουν στα Μικρασιάτικα παράλια.

Την περίοδο της πρώτης Τουρκοκρατίας (1459 – 1685) οι Τούρκοι πραγματοποιούν συμπληρωματική οχύρωση. Ακολουθεί η περίοδος της δεύτερης Ενετοκρατίας (1685 – 1715) Οι Ενετοί ξανάχτισαν τα γκρεμισμένα μέρη του κάστρου (πύργους και επάλξεις) τα οποία είχαν ανατινάξει οι Τούρκοι πριν το χάσουν και προσθέτουν νεώτερες οχυρώσεις, αλλά το κάστρο υπέστη νέες καταστροφές λίγο πριν την δεύτερη Τουρκοκρατία. Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, το κάστρο της Αρκαδιάς απελευθερώθηκε. Το 1970 μέσα στο χώρο του κάστρου της Κυπαρισσίας χτίστηκε ένα υπαίθριο μικρό θέατρο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, αρχαίες τραγωδίες, μουσικές και ποιητικές βραδιές.

Σε κοντινές αποστάσεις από την κωμόπολη της Κυπαρισσίας βρίσκονται γνωστές παραλίες, όπως, η παραλία της Κυπαρισσίας, η παραλία του Αη Λαγούδη, η παραλία Σεργιάνι, η οργανωμένη παραλία Σανί , η παραλία Σάνι στον Πέτρινο Μύλο, η παραλία Καρτελά, η παραλία Γιαννίτσαινα και η παραλία της Τερψιθέας.

Ο Αθλητικός Ομιλος Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1952 και δραστηριοποιείται στο άθλημα του ποδοσφαίρου, μετέχοντας στα τοπικά πρωταθλήματα της Μεσσηνίας.

Η Γυμναστική Αθλητική Ενωση Τριφυλίας Δίων ο Κυπαρισσεύς ιδρύθηκε το 1985 με έμφαση τον κλασσικό αθλητισμό και δραστηριοποιείται επίσης στα ομαδικά αθλήματα της καλαθοσφαίρισης και της πετοσφαίρισης.