Λευκάδα Αξιοθέατα

Λευκάδα

Η Λευκάδα, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, έχει πλούσιο πολιτισμό με ποικίλες παραδόσεις και ήθη, τα οποία κρύβουν μια ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Το Καρσάνικο κέντημα, τα έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανείων και του Πάσχα, είναι μερικά απο τα πιο σημαντικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδος (ΦΕΛ) που αποτελεί το δεύτερο αρχαιότερο μουσικό σωματείο στην Ελλάδα (ιδρύθηκε το 1850) έχει συνδράμει στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, συμμετέχοντας σε σπουδαία ιστορικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 Επίσης, στο νησί, κάθε καλοκαίρι, λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ χορού και μουσικής (Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ) απο το 1962 μέχρι και σήμερα, με την συμμετοχή καλλιτεχνών απο όλο τον κόσμο, καθώς και οι γιορτές Λόγου και Τέχνης που πρωτοδιοργανώθηκαν το 1955 και αποτελούν έναν απο τους παλαιότερους πολιτισμικούς θεσμούς στην Ελλάδα.

Η Λευκάδα αποτελεί έναν αξιοζήλευτο προορισμό και για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Για παράδειγμα, στην παραλία του Αη Γιάννη, με την τεράστια αμμουδιά της, μπορεί κανείς να έρθει σε πρώτη επαφή με το kite surfing και να μάθει τα μυστικά του. Μάλιστα, κάθε χρόνο, διοργανώνονται επίσημοι αγώνες με την συμμετοχή αθλητών απο όλο τον κόσμο. Στον κόλπο της Βασιλικής, στην παραλία Πόντι, είναι το στέκι των wind surfers. Εκατοντάδες αθλητές επισκέπτονται το συγκεκριμένο μέρος κάθε χρόνο για να επιδείξουν τις δυνατότητές τους στο άθλημα. Κι οι δύο προαναφερθείσες παραλίες συγκαταλέγονται στις τρεις καταλληλότερες της Ευρώπης και στις δέκα καλύτερες του κόσμου για τέτοιου είδους σπορ. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρει το νησί είναι οι καταδύσεις, το θαλάσσιο σκι, το παραπέντε, η ιστιοπλοία, η ποδηλασία, αλλά και η ιππασία.

Λίγο έξω απο την πόλη και απέναντι ακριβώς από την πλωτή γέφυρα (το άνοιγμά της είναι 40 μέτρα) βρίσκεται το Ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Το κάστρο αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Μέσα στην πόλη υπάρχει το Αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς και ευρήματα απο την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους Ρωμαικούς χρόνους.

Η μαρίνα Λευκάδας, θεωρείται απο τις μεγαλύτερες και απο τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.

Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών (οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν Μποσκέτο) το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού: (Βαλαωρίτης, Σικελιανός, Λευκάδιος Χερν, Δημήτριος Γολέμης, Κλεαρέτη Δίπλα Μαλάμου) οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους.

Μπορεί κανείς να περπατήσει πάνω στην ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω απο το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς απο τον πεζόδρομο με τα καφέ, δίπλα απο τον λιμένα της πόλης. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων. Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική της δίνει Βενετσιάνικο αέρα στην πόλη.

Στην παραλία της Γύρας, κοντά στην πόλη, βρίσκονται τέσσερις ανεμόμυλοι, απο τους δώδεκα που υπήρχαν παλιά, οι οποίοι μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα άλεθαν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, προερχομένων κυρίως απο την Ρωσία.

Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω απο την πόλη, βρίσκεται η ιερά μονή Φανερωμένης, που αποτελεί μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Δυο χιλιόμετρα νότια της πόλης, βρίσκεται η περιοχή του Καλλιγονίου, η οποία περιλαμβάνει τα ερείπια που σώζονται απο την προιστορική πόλη Νήρικος. Ο συγκεκριμένος τόπος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει και τα πανέμορφα φυσικά τοπία που διαθέτει το νησί. Παραλίες αστείρευτης ομορφιάς, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως, αφού πολλές απο αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου, με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών ανά τον κόσμο. Υπάρχουν επίσης, οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω απο το Νυδρί, καθώς και το φαράγγι της Μέλισσας στον δήμο Σφακιωτών.

Το ακρωτήριο Λευκάτα, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του και προκαλεί θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονται.

Στην Λευκάδα υπάρχουν αιωνόβια πλατάνια όπως ο πλάτανος στο Φρύνι και ο πλάτανος στην Mητρόπολη Λευκάδας.

Το πρώτο μουσείο στον Ευρωπαικό χώρο για τον Λευκάδιο Χέρν, εγκαινιάσθηκε ως Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χέρν στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Λευκάδας, στις 4 Ιουλίου 2014 Το μουσείο περιλαμβάνει πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και Ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων και εκθεμάτων, μπορεί να περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χέρν, αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χέρν. Για την δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χέρν, συνέβαλαν οι δήμοι Kumamoto, Matsue, Shinjuku, Yaizu, το πανεπιστήμιο Toyama, η οικογένεια Κοιζούμι και άλλοι από Ελλάδα και Ιαπωνία.