Λεωνίδιο Αξιοθέατα

Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο και η περιοχή του χαρακτηρίζονται από γραφική τοπική αρχιτεκτονική, μοναδική στην Αρκαδία. Τυπικά δείγματά της είναι η αγορά στο κέντρο της πόλης, με τον κεντρικό της δρόμο και πολλά όμορφα αρχοντικά στην πόλη, μερικά εκ των οποίων έχουν την μορφή πύργου. Ανάμεσά τους, ξεχωριστή θέση κατέχει ο πύργος Τσικαλιώτη. Ο πύργος αυτός έχει κατασκευαστεί το 1808 και σήμερα φιλοξενεί κατά καιρούς καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Στο Λεωνίδιο υπάρχουν αρκετές εκκλησίες, όπως η μητρόπολη Της Παναγίας, η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Κυριακή, οι Αγιοι Ταξιάρχες, ο Αγιος Ιωάννης, ο Αγιος Βασίλειος, ο Αγιος Χαράλαμπος και η Παναγία Χατζαλιού. Πάνω σε κατάφυτο λόφο νότια της πόλης είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο γιορτάζει με πανηγύρι το καλοκαίρι.

Σε ύψωμα που δεσπόζει της πόλης σώζονται τρεις χαρακτηριστικοί παλιοί ανεμόμυλοι.

Μια παραδοσιακή γιορτή που λαμβάνει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η γιορτή της μελιτζάνας. Οι εκδηλώσεις που γίνονται στο επίνειο του Λεωνιδίου, την Πλάκα, περιλαμβάνουν χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, καθώς και τον διαγωνισμό της μελιτζάνας, δηλαδή τη βράβευση του καλύτερου πιάτου μελιτζάνας.

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο γιορτάζεται με παραδοσιακό τρόπο. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν τα λεγόμενα αερόστατα και τα πετούν το βράδυ της ανάστασης, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα στους επισκέπτες.

Το Λεωνίδιο διαθέτει το αθλητικό σωματείο Λεωνίδιον, που ιδρύθηκε το 1969 διατηρώντας τμήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Εχει καταφέρει να αγωνιστεί στη Γ εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου.