Μέθανα Αξιοθέατα

Μέθανα

Το σπήλαιο των Περιστεριών, βρίσκεται στον δυτικό παραλιακό δρόμο, 25 χλμ πριν απο το Βαθύ. Ανακαλύφθηκε το 1973 κατά τη διάνοιξη του δρόμου, είναι ηλικίας 2.5 εκ ετών, έχει μήκος 250 μέτρα και αποτελείται από τρεις θαλάμους. Στον πρώτο θάλαμο υπάρχει μικρή λίμνη, που για να την περάσεις ίσως χρειάζεται φουσκωτό. Ο δεύτερος είναι γεμάτος βράχους και στον τρίτο υπάρχει και πάλι νερό. Στους δύο τελευταίους θαλάμους υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες σε όμορφους σχηματισμούς. Λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο Θρονί.

Tο κάστρο του Φαβιέρου, βρίσκεται στο στενό των Μεθάνων, σε υψόμετρο περίπου 80 μέτρων, πάνω στο λόφο και αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής προς το κάστρο είναι πεζοπορικά, μέσα από ένα μονοπάτι με σήμανση. Κατά μήκος της διαδρομής συναντά κανείς υπολείμματα οχυρώσεων.

Πρόκειται για κάστρο της Μεσαιωνικής εποχής, με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του. Χτίστηκε το 1826 υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, Γάλλου στρατηγού, πάνω στα ερείπια παλαιών οχυρώσεων που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι (ο Νικίας) τον 5ο αιώνα πΧ στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ο στρατηγός Φαβιέρος ήταν αυτός που οργάνωσε και διοίκησε τον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας, στον οποίο αποδίδεται και το όνομα του οικισμού της Τακτικούπολης.

Κατά τον 14ο αιώνα, περίοδος στην οποία ο πληθυσμός της περιοχής είχε αραιώσει πολύ, εγκαταστάθηκαν στη χερσόνησο των Μεθάνων Αρβανίτες.

Από τα Μέθανα κατάγονται η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης.

Το 1974 δημιουργήθηκε από μια παρέα νέων ο Αθλητικός Εξωραιστικός Σύλλογος Μεθάνων, με πρόεδρο τον Ιάκωβο Σκούρτη. Εμβλημα του καθιερώθηκε το παλαιό κτίριο των Λουτρών. Χρώματα της ομάδος ήταν το βυσσινί και το λευκό. Οι επιτυχίες της ομάδος αργότερα, προέτρεψαν τον τότε δήμαρχο Ευάγγελο Μαλτέζο, να κατασκευάσει δημοτικό γήπεδο, για πρώτη φορά στα Μέθανα.