Πάρος Αξιοθέατα

Πάρος

Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι, οι Παριανοί, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Τα προιόντα της Πάρου είναι ποικίλα και άριστης ποιότητας. Παράγει ετησίως μεγάλες ποσότητες οίνου, με συνέπεια να έχει μικρές βιομηχανικές μονάδες οινοποιίας και ουζοποιίας και συγκεκριμένα την περιβόητη σούμα, καθώς και την περίφημη παριανή γραβιέρα, λάδι και σύκα, περισσότερο για τις ανάγκες των κατοίκων. Ευφορότερες περιοχές είναι της Παροικίας και της Μάρπησσας. Το μέλι είναι ένα ακόμα προιόν της Πάρου. Επίσης, η Πάρος έχει αξιόλογα ορυκτά, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση έχει το ονομαστό χιονόλευκο μάρμαρο της Πάρου.

Η Πάρος είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός και έχει σημαντικό αριθμό παραλιών κάποιες από τις οποίες είναι: Λιβάδια, Κριός, Μαρτσέλο, Σουβλιά, Καμίνια (Καμινάκια) Αγιος Φωκάς (Παροικιά) Μοναστήρι, (Αγίου Ιωάννη) Κολυμπήθρες, Πιπέρι, Αγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία, Μικρή Σάντα Μαρία, Αμπελάς, Γλυφάδες, Φιλίζι, Τσουκαλιά, Μώλος, Καλόγερος, Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Πούντα, Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια) Χρυσή Ακτή, Δρυός, Λωλαντώνης, Γλύφα, Μπουτάρη, Φάραγγας, Πίσω Αλυκή, Αγιος Νικόλάος Αλυκής, Βουτάκος, Πούντα, Αγία Ειρήνη, Παρασπόρος, Δελφίνι, Ορμος Του Μπέη, Μαρίνα.

Οι επικίνδυνες ξέρες Πόρτες Πάρου είναι το σημείο όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του Σάμινα.

Κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο, γίνεται λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής με την συμμετοχή κόσμου από όλο το νησί. Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό πάρκο Πάρου διοργανώνει από το 2009 το Φεστιβάλ Στο Πάρκο, ένα θερινό πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις του, το οποίο έχει διάρκεια από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Στη Νάουσα, στις 23 Αυγούστου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι για τα Εννιάμερα της Παναγίας. Το πρωί γίνεται λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, ενώ το βράδυ τρία καίκια γεμάτα πειρατές κουρσεύουν το νησί και κλέβουν τις γυναίκες. Το όλο δρώμενο συνδέεται από παραδοσιακή μουσική και χορό για όλους.

Στην Αλυκή της Πάρου, κάθε χρόνο, εδώ και 35 χρόνια, το μουσείο Κυκλαδίτικης Λαογραφίας Μπενέτου και Πόπης Σκιαδά, δέχεται τους παλιούς και νέους επισκέπτες του. Είναι ένα αξιόλογο έργο τέχνης, μαστοριάς και λατρείας για τον πολιτισμό μας.

Στο νησί λειτουργεί από το 1992 ο Ναυτικός Ομιλος Πάρου με έδρα στα Λειβάδια της Παροικιάς. Δραστηριοποιείται στον ναυταθλητισμό με τμήματα κολύμβησης, ιστιοπλοίας τριγώνου ανοικτής θάλασσας, αλλά και με πολιτιστικές ή περιβαλλοντικές δράσεις. Από το 2017 λειτουργεί Ναυταθλητικός Ομιλος με αντικείμενο την ιστιοπλοία, κολύμβηση και υδατοσφαίριση και στη Νάουσα της Πάρου. Η Πάρος λόγω των δυνατών ανέμων, προσφέρει την δυνατότητα ανάπτυξης ανάλογων αθλημάτων. Οι κύριες παραλίες όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες wind surfing και kite surfing, είναι αυτές της Πούντας και της Χρυσής Ακτής, όπου και υπάρχουν κέντρα εκμάθησης και ενοικίασης εξοπλισμού.

Το αεροδρόμιο του νησιού συνδέει το νησί με διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Σαντορίνη και Μύκονο ενώ την περίοδο Μαίου – Οκτωβρίου δρομολογούνται πτήσεις από το εξωτερικό. Το λιμάνι στην χώρα της Πάρου ή Παροικιάς είναι ο κεντρικός λιμένας του νησιού που συνδέει την Πάρο με το λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου, των Κυκλάδων αλλά και της Κρήτης. Τα λιμανάκια στη Νάουσα και το Πίσω Λιβάδι ενώνουν την Πάρο με άλλα Κυκλαδονήσια, κυρίως το καλοκαίρι, μέσω τουριστικών επιβατηγών σκαφών, καθώς και το λιμάνι στην Πούντα συνδέει το νησί με την Αντίπαρο με οχηματαγωγά καράβια καθ όλη την διάρκεια του έτους.

Οσον αφορά την μετακίνηση στην Πάρο, το ΚΤΕΛ Πάρου δρομολογεί καθημερινά δρομολόγια ενώνοντας όλα τα χωριά και τις παραλίες του νησιού μεταξύ τους. Επίσης taxi μεταφέρουν πολίτες και τουρίστες σε όποιο σημείο της Πάρου θέλουν. Το οδικό δίκτυο της Πάρου είναι ικανοποιητικό.