Πειραιάς Αξιοθέατα

Πειραιάς

Σηράγγιο ή Σηραγγείο ή Σπηλιά του Παρασκευά: Φυσικό σπήλαιο με υπόγειο κατασκεύασματα μέσα σε βράχους που βρίσκεται πίσω από την πλαζ Βοτσαλάκια. Το σπήλαιο αυτό λέγεται πως ήταν ιερό, πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένο στον τοπικό ήρωα Σήραγγο και πως αργότερα χρησιμοποιήθηκε επίσης και ως ασκληπιείο και ως πορφυρείο και ως λουτρώνας (Βαλλανείο), ενώ έχει πολλά υπόγεια διαμερίσματα.

Σπηλιά της Αρετούσας, στον λόφο της Καστέλλας. Νησίδα Κουμουνδούρου, μεταξύ Μικρολίμανου και λιμένα Ζέας (πρώην Πασαλιμάνι)

Ναυτικό μουσείο Ελλάδος: Συνολικής επιφάνειας περίπου 1850 τμ Βρίσκεται στην περιοχή της Φρεαττύδας στην Ακτή Θεμιστοκλέους. Αποτελεί το μεγαλύτερο Ναυτικό μουσείο της Ελλάδος και παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προιστορική εποχή ως τις μέρες μας.

Αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά: Συνολικής επιφάνειας 1394 τμ Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Τερψιθέας και Πασαλιμανιού. Παρουσιάζει πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, φιλοξενώντας σημαντικότατα ιστορικά εκθέματα.

Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Το νέο κτίριο του ιδρύματος βρίσκεται από το 2009 στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου. Το κτίριο είναι γνωστό ως Μέγαρο Στρίγκου, όπου στεγαζόταν το παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στον Πειραιά. Το ίδρυμα εξελίσσεται διαρκώς και κατέχει εξέχουσα και ρυθμιστική παρουσία στην πνευματική ζωή του τόπου μας με σκοπό του την προαγωγή του Ελληνικού πολιτισμού, των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας.

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων: Βρίσκεται εντός του σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά στο λιμάνι. Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας Πάνου Αραβαντινού: Βρίσκεται εντός του δημοτικού Θεάτρου. Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Στην πινακοθήκη υπάρχουν σημαντικά έργα των Μαλέα, Βολανάκη, Λύτρα, Λαζαρή, Βυζαντίου, Γεραλή, Κοκότση ενώ υπάρχει και μεγάλη συλλογή 80 γλυπτών του Καστριώτη.

Το δημοτικό θέατρο Πειραιά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του ΕΜ Πολυτεχνείου Ιωάννη Λαζαρίμου, ενώ η ανέγερσή του διήρκεσε από το 1884 έως το 1895 Στο δημοτικό θέατρο εμφανίστηκαν κατά καιρούς οι γνωστότεροι Ελληνικοί θίασοι, το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορους βοηθητικούς χώρους του φιλοξενήθηκαν η δημοτική βιβλιοθήκη Πειραιά καθώς και η δημοτική πινακοθήκη Πειραιά.

Το Βεάκειο δημοτικό θέατρο, πρώην Σκυλίτσειο, βρίσκεται στον λόφο της Καστέλλας (Προφήτη Ηλία) και έχει την μορφή αρχαίου θεάτρου. Το Βεάκειο κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1969 επί δημαρχίας Αριστείδη Αλέξανδρου Σκυλίτση, του παππού του οποίου Αριστείδη Σκυλίτση του Πρεσβύτερου (επίσης δημάρχου Πειραιά) έφερε το όνομα. Το 1976 μετονομάστηκε σε Βεάκειο προς τιμήν του μεγάλου ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη, ο οποίος είχε γεννηθεί στον Πειραιά. Το θέατρο έχει χωρητικότητα περίπου 2000 θεατών και οργανώνονται σε αυτό πολλές παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Το Μενάνδρειο δημοτικό θέατρο (πρώην Δελφινάριο) είναι λυόμενου τύπου θερινό θέατρο, σε μορφή αρχαίου θεάτρου, σε αντιγραφή του αντίστοιχου που υπήρχε στον άλλοτε βασιλικό και σήμερα εθνικό κήπο. Βρίσκεται στη περιοχή του Νέου Φαλήρου, κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σε αυτό παρουσιάζονται κυρίως επιθεωρήσεις από μεγάλους θιάσους τους θερινούς μήνες και είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1970 στον Πειραιά λειτουργούσαν επίσης το Αρχαίο θέατρο όπου έδινε παραστάσεις η Δόρα Στράτου, το Πειραικό θέατρο του δήμου Πειραιά (θερινό) που είχε ανακατασκευασθεί επίσης από τον Σκυλίτση και που αργότερα κατεδαφίστηκε και στην θέση του δημιουργήθηκε μικρό πάρκο (έναντι του ΥΕΝ) το θέατρο Παλλάς (χειμερινό) το θέατρο Πειραικού συνδέσμου (χειμερινό) το Χριστιανικό θέατρο της Ζωής (επίσης χειμερινό) καθώς και άλλες θεατρικές σκηνές μεγάλων εκπαιδευτηρίων (Πλάτωνα, Γαλλικής Σχολής) και κάποιων κινηματογράφων (Αττικόν, Ολύμπιον)

Στον Πειραιά υπάρχει σημαντικός αριθμός ιερών ναών, οι μεγαλύτεροι από τους οποίους είναι: Αγίας Τριάδος, Αγίου Σπυρίδωνος (πολιούχος) Αγίου Νικολάου, Αγίου Βασιλείου, Ευαγγελίστριας, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγίου Διονυσίου, Αγίου Νείλου.

Αξίζει να επισημανθεί πως το πρώτο Ελληνικό μη κρατικό κανάλι αλλά και το πρώτο συνδρομητικό κανάλι αργότερα ήταν το κανάλι του δήμου Πειραιά μεταδίδοντας από τον λόφο του Προφήτη Ηλία με τον διακριτικό τίτλο TV Plus.

Στον ευρύτερο Πειραιά λειτουργούν: 146 δημόσια νηπιαγωγεία, 146 δημόσια δημοτικά, 62 δημόσια γυμνάσια, 58 δημόσια λύκεια, 2 πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ανάμεσ τους η Ράλλειος, το Ζάννειο, η Ιωνίδειος. Επίσης η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Αθλητικά σωματεία στον Πειραία: Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, Εθνικός, Ατρόμητος Πειραιώς, Ιωνικός Νίκαιας και άλλα.