Πόρος Αξιοθέατα

Πόρος

Ολόκληρη η πόλη του Πόρου, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, έχει χαρακτηριστεί από το 1993 παραδοσιακός οικισμός, ενώ 69 από τα νεοκλασικά της οικοδομήματα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα κτίρια.

Στο βόρειο μέρος του νησιού, βρίσκονται τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν το κέντρο της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του δεν είναι γνωστή, αν και ερευνητές εκτιμούν πως κατασκευάστηκε γύρω στο 520 πΧ Οι διαστάσεις του ναού, ο οποίος έχει Δωρικό ρυθμό, είναι 27.4 με 14.4 Τον στηρίζουν 6 κολώνες κατά πλάτος και 12 κολώνες κατά μήκος.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στη πλατεία Κορυζή και φιλοξενεί ευρήματα από το Ναό του Ποσειδώνα, την Αρχαία Τροιζήνα και άλλα κοντινά αρχαιολογικά μέρη.

Ασκέλι

Η κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού και η μεγαλύτερη σε έκταση και προσέλευση. Αμμώδης, οργανωμένη, με πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία τριγύρω. Απόσταση από το κέντρο 2 χλμ Εύκολη πρόσβαση και για τα σκάφη για αγκυροβόλιο.

Νεώρειο

Η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Αμμώδης, χωρισμένη σε αρκετά κομμάτια, κάποια οργανωμένα και κάποια όχι. Το αγκυροβόλιο επιτρέπεται.

Λιμανάκι Της Αγάπης

Από τις πιο διάσημες εναλλακτικές παραλίες της δεκαετίας του 70 Το Λιμανάκι της Αγάπης έχει φιλοξενήσει πλήθος ξένων και Ελλήνων κολυμβητών. Ενα γραφικό κολπάκι, βουτηγμένο κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα, με τιρκουάζ νερά. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Ρώσικος Ναύσταθμος

Οσοι έχουν σκάφος και έχουν ταξιδέψει στο Πόρο, γνωρίζουν τον Ρώσικο. Βγαλμένος μέσα από την ιστορία, με φόντο τα ερείπια του Ρωσικού Ναυστάθμου, με τιρκουάζ νερά και πλήθος μικρών κολπίσκων.

Πλάζ

Ακριβώς στο γεφυράκι που ενώνει Καλαυρία και Σφαιρία, βρίσκεται άλλη μια οργανωμένη παραλία του νησιού, με ήσυχα νερά. Σε απόσταση μόλις 700 μέτρων από το κέντρο της πόλης, ιδανική για οικογένειες.

Προσωπικότητες

  • Αλέξανδρος Κορυζής (1885 – 1941) Νομικός, Οικονομολόγος Πρωθυπουργός
  • Ιωάννης Παπαδόπουλος (1869 – 1950) Βουλευτής Πειραιώς Τροιζηνίας
  • Δημήτρης Γκόγκος (1903 – 1985) Ρεμπέτης
  • Δημήτρης Μούγιος, Ολυμπιονίκης