Ραφήνα Αξιοθέατα

Ραφήνα

Η Ραφήνα βρίσκεται στο επίκεντρο της ανατολικής Αττικής και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νομού μετά τον Πειραιά και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή στο κέντρο κοντά στο λιμάνι, αλλά διαθέτει μεγάλες εκτάσεις με πάρκα και χώρους πρασίνου, όπως και δυο μεγάλες παραλίες, η πρώτη δίπλα στο λιμάνι και η δεύτερη, η δημοφιλέστατη παραλία Μαρίκες, στην θέση Αυλάκι στα νότια, κοντά στα σύνορα με την Αρτέμιδα. Συνδέεται σε πολύ κοντινή απόσταση με την Αρτέμιδα μέσω της οδού Αραφίνος, όπου βρίσκεται το δημοτικό κολυμβητήριο Ραφήνας και ο παραθεριστικός οικισμός Μελτέμι επίσης στην θέση Αυλάκι.

Σήμερα η Ραφήνα αποτελεί ουσιαστικά προάστιο της Αθήνας, χάρη στην Αττική Οδό που βελτίωσε την πρόσβαση από το κέντρο της πόλης, αφού ενώνεται με την λεωφόρο Μαραθώνος στο γειτονικό Πικέρμι. Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη, καθώς ολοένα και περισσότερες ακτοπλοικές γραμμές επιλέγουν το λιμάνι της. Η πόλη απέχει 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 10701 κάτοικοι.

Η Παντοβασίλισσα Ραφήνας είναι η πολιούχος της Ραφήνας. Ο ναός ανεγέρθη το 1957 στο κέντρο της πόλης, στην διασταύρωση των λεωφόρων Φλέμινγκ και Αραφήνας, στην θέση του παλαιότερου πρώτου ναού. Διαθέτει κατηχητικό σχολείο και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου με μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις.

Το δημοτικό στάδιο Ραφήνας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, επάνω στην οδό Αραφηνίδων Αλών, στον παραλιακό δρόμο γύρω από το λιμάνι, ανάμεσα στο δημαρχείο Ραφήνας και την κεντρική πλατεία της πόλης, είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΟ Τριγλία Ραφήνας. Το στάδιο πήρε το όνομα Παναγιώτης Σκούφος προς τιμή του διεθνή Ραφηνιώτη ποδοσφαιριστή που ξεκίνησε από την ομάδα Τριγλία και ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Προοδευτική και τον Αρη Νικαίας.

Η Καλλιτεχνούπολη και ο Νέος Βουτζάς είναι οι δύο μεγάλες περιφερειακές συνοικίες της Ραφήνας, δυτικά της λεωφόρου Μαραθώνος στους πρόποδες της Πεντέλης. Σε αυτές βρίσκονται κτισμενες πολλές παραθεριστικές και μόνιμες κατοικίες.

Το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα της Ραφήνας χωρίζεται στα δύο: στο πυκνοκατοικημένο βόρειο τμήμα της, που εκτείνεται βόρεια της λεωφόρου Φλέμινγκ και μέχρι το Μάτι Αττικής και στο αραιοκατοικημένο, αγροτικής μορφής, νότιο τμήμα της, εκτεινόμενο νοτίως της λεωφόρου Φλέμινγκ και μέχρι τα σύνορα με την Αρτέμιδα. Το αρκετά πυκνοκατοικημένο βόρειο τμήμα, αστικής μορφής, περιλαμβάνει τις συνοικίες Διασταύρωση, Νεόκτιστα, Κιούπι και Νέος Πόντος. Η Διασταύρωση είναι η γνωστότερη από τις βόρειες συνοικίες, τοποθετείται στη συμβολή της λεωφόρου Μαραθώνος με την λεωφόρο Φλέμινγκ και σε αυτήν βρίσκεται ο ιερός ενοριακός ναός Αναλήψεως του Κυρίου Διασταυρώσεως. Η παραλιακή οδός Αραφηνίδων Αλέων διασχίζει το κέντρο της πόλης εξωτερικά από το λιμάνι και γύρω από αυτήν βρίσκονται το δημαρχείο, το δημοτικό στάδιο, διάφορες τράπεζες, το μεγάλο ξενοδοχείο Αύρα και μεγάλα εστιατόρια και πολυκαταστήματα.

Στα νότια σύνορα με την Αρτέμιδα υπάρχουν οι πολύ αραιοκατοικημένες συνοικίες Αμπελάκια, Αγία Τριάδα, Πανόραμα, Δροσιά και Αυλάκι, με πολλά χέρσα αναξιοποίητα οικόπεδα. Οριο μεταξύ των δύο δήμων αποτελεί η οδός Αρίωνος, η οποία ξεκινάει από την λεωφόρο Μαραθώνος στο Πικέρμι. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της Ραφήνας, μια αχανή περιοχή μεταξύ της λεωφόρου Μαραθώνος της λεωφόρου Φλέμινγκ, της λεωφόρου Ραφήνος και της οδού Αρίωνος.

Τα Αμπελάκια, ως η πιο γνωστή συνοικία, έχουν δώσει το όνομα τους σε ολόκληρη την περιοχή. Η αρκετά αραιοκατοικημένη περιοχή έχει στο σύνολό της χαρακτηριστεί ως δασική και βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς οι κατοικίες τους έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες. Στα Αμπελάκια υπάρχουν 2 από τους 4 ενοριακούς ναούς της Ραφήνας. Ο ιερός ναός Αγίας Τριάδας στην θέση Αγία Τριάδα και δίπλα από την λεωφόρο Μαραθώνος και ο ιερός ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, ο οποίος ανεγέρθη το 1985 Πέρα από τους δυο ενοριακούς ναούς υπάρχουν πλήθος από μικρότερα εκκλησάκια, όπως αυτό του Προφήτη Ηλία.

Οι ανατολικές συνοικίες της Ραφήνας όπως Ορειχαλκουργοί, Νηρέας, Πρωτέας βρίσκονται σε μια περιορισμένη έκταση ανατολικά της λεωφόρου Αραφήνος μέχρι τις ακτές του Ευβοικού. Είναι αρκετά πυκνοκατοικημένες με καλοφτιαγμένους μεγάλους δρόμους. Στην περιοχή υπάρχουν η Παραλία Α της Ραφήνας, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής και ο ιδιόκτητος παραθεριστικός οικισμός Μελτέμι στα σύνορα με την Αρτέμιδα, υπάρχει όμως μεγάλη έλλειψη από καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης. Στην θέση Μελτέμι σε μια μικρή χερσόνησο ανάμεσα στο Μελτέμι και στην Παραλία Α της Ραφήνας βρίσκεται ο αρχαιολογικός προιστορικός οικισμός της Αμαρυλλίδος.

Η Ραφήνα διαθέτει δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, (Τριγλία Ραφήνας και Θύελλα Ραφήνας) μια ομάδα μπάσκετ, μια ομάδα βόλει και μια ομάδα beach soccer. Στην πόλη λειτουργεί πνευματικό κέντρο και δανειστική βιβλιοθήκη.

Τριγλία Ραφήνας

Ο Α.Ο. είναι ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο που εδρεύει στη Ραφήνα. Ιδρύθηκε το 1932 από την ένωση μικρών ανεπίσημων νεανικών ομάδων, χρώματά της είναι το κίτρινο και και το μαύρο, έμβλημά της ο δικέφαλος αετός και σαν έδρα του ο σύλλογος χρησιμοποιεί το ”Δημοτικό Γήπεδο Ραφήνας «Παναγιώτης Σκούφος»”. Από τη περίοδο 2010-2011 αγωνίζεται στον 9ο όμιλο της Δ’ Εθνικής.

Η Ραφήνα διατηρεί φιλικούς δεσμούς με την Νέα Τριγλία Χαλκιδικής. Μια επίσης προσφυγική πόλη με την οποία είχαν, αρχικά, το ίδιο όνομα, Νέα Τριγλία, πρίν επικρατήσει το σημερινό όνομα, Ραφήνα.