Σαλαμίνα Αξιοθέατα

Σαλαμίνα

Στη Σαλαμίνα έχει εντοπιστεί πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, που αποτελούν δείγμα της ένδοξης ιστορίας του νησιού.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας περιλαμβάνει εκθέματα από τους οικισμούς και τα νεκροταφεία της προιστορικής περιόδου, όπως και κεραμικά ευρήματα από τη γεωμετρική εως και την πρωτοβυζαντινή περίοδο. Επίσης, στο μουσείο, εκτίθενται το Μετρολογικό Ανάγλυφο της Σαλαμίνας, μαρμάρινα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου κυρίως αιώνα, πλούσιο εποπτικό υλικό και τα εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης, όπως ψηφισματικά ανάγλυφα και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα στο νησί, η πλάκα με το ανάγλυφο, ως το 1985 βρισκόταν εντοιχισμένη στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στη θέση Περιβόλια της Σαλαμίνας και είναι φτιαγμένη από σκληρό πωρόλιθο. Τα ανθρώπινα μέλη που απεικονίζονται, παριστάνουν μετρικές μονάδες, που διαφωτίζουν ως προς την εφαρμογή των κανόνων της μετρολογικής κλίμακας, στην αρχαία πολεοδομία και αρχιτεκτονική. Στο σωζόμενο τμήμα του Ανάγλυφου της Σαλαμίνας, απεικονίζονται για πρώτη φορά τα περισσότερα από τα γνωστά μέτρα μήκους της αρχαιότητας: οργιά, πήχης, σπιθαμή, κανόνας και πόδι.

Στην μεγάλη ανασκαφή στο Σπήλαιο του Ευριπίδη, από τον επίκουρο καθηγητή προιστορικής αρχαιολογίας, Γιάννη Λώλο, τη χρονική περίοδο 1994 – 1997 βρέθηκαν αντικείμενα που αποδεικνύουν την χρήση του σπηλαίου κατά τη διάρκεια των εξής 5 περιόδων: Νεώτερη Νεολιθική, Υστερη Μυκηναική, Κλασική, Ρωμαική και Φραγκοκρατία. Μεταξύ των ευρημάτων, αναφέρονται κοσμήματα, νομίσματα, αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας, μια σιδερένια αιχμή και ένα τμήμα σκάφους με το όνομα του Ευριπίδη στην εξωτερική του πλευρά.

Τα ευρήματα των ανασκαφών, καθώς και φιλολογικές πληροφορίες σε κείμενα του Φιλοχόρου, του Σατύρου, του Ανώνυμου Συντάκτη του βίου του Ευριπίδη και του Aulus Gellius, έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα, οτι το σπήλαιο της Σαλαμίνας ήταν το ησυχαστήριο του Ευριπίδη. Μάλιστα θεωρείται πιθανό ότι ο μεγάλος τραγικός επεξεργάστηκε την τραγωδία του Ιππόλυτος, στο σπήλαιο της Σαλαμίνας.

Ενας Ελληνικός άβακας γνωστός και ως Πλάκα της Σαλαμίνας βρέθηκε στη Σαλαμίνα το 1846 Ο Αβακας είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του ανθρώπου για να δημιουργήσει ένα εργαλείο υπολογισμού. Θεωρείται ο πρόγονος του υπολογιστή και βοηθούσε τον χρήστη του να θυμάται τους υπολογισμούς του. Ηταν δηλαδή ένα είδος επέκτασης της ανθρώπινης μνήμης. Χρονολογείται γύρω στο 3000 πΧ και υπολογίζεται ότι είναι ο αρχαιότερος που βρέθηκε μέχρι σήμερα. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Είναι κατασκευασμένος πάνω σε μια πλάκα, με διαστάσεις 149 εκ μήκος 75 εκ πλάτος και 4.5 εκ πάχος. Η πλάκα περιέχει λευκή άμμο και διαιρείται σε δύο τμήματα, από ένα μεγάλο διαχωριστικό που υπάρχει στη μέση. Το επάνω τμήμα απαρτίζεται από 5 παράλληλες γραμμές, εξίσου χωρισμένες από μια κάθετη γραμμή και ένα ημικύκλιο στο σημείο τομής της κατώτερης παράλληλης γραμμής με την κάθετη. Στο δεύτερο τμήμα υπάρχει άλλη μια ομάδα από 11 παράλληλες γραμμές, που επίσης τέμνονται σε δύο τμήματα από μια γραμμή, αλλά το ημικύκλιο βρίσκεται αυτή τη φορά στην κορυφή της τομής. Η τρίτη, η έκτη και ένατη από αυτές τις γραμμές, σημειώνονται με ένα σταυρό στο σημείο τομής με την κάθετη γραμμή.

Στο κεντρικό λιμάνι, πορθμείο των Παλουκίων Σαλαμίνας λειτουργεί εικοσιτετράωρη ακτοπλοική σύνδεση με το Πέραμα και απευθείας σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την επιβατική κίνηση στα λιμάνια της Ευρώπης, τo 2008 και το 2009 τα Παλούκια της Σαλαμίνας, βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας και το Πέραμα στην τρίτη θέση, καθώς την ακτοπλοική γραμμή χρησιμοποίησαν 13 εκατομμύρια επιβάτες, τόσο το 2008 όσο και το 2009 Ακτοπλοικώς συνδέεται επίσης και με την Νέα Πέραμο από το λιμάνι που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης.

Το κέντρο του νησιού διαθέτει για τον επισκέπτη όλα όσα χρειάζεται μια σύγχρονη πόλη. Την θερινή περίοδο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κυρίως από τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές, για μονοήμερες εκδρομές ως και πολυήμερες διακοπές.

Για μπάνιο προσφέρονται οι περιοχές Ψιλή Αμμος, Περιστέρια, Αιάντειο, Κανάκια, Σελήνια, Σατερλί, Ρέστη, Ηλιακτή, Βασιλικά, Αγιος Γιώργης.

Τα αξιοθέατα του νησιού, περιλαμβάνουν κυρίως θρησκευτικά μνημεία, όπως το μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης, μερικά ανοιχτά θέατρα, όπως το Ευριπίδειο θέατρο, αλλά και τα ερείπια ενός Φράγκικου μάλλον πύργου, στα Αμπελάκια.

Στο μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης του 17ου αιώνα, η Φανερωμένη, αγιογραφημένη από τον Γεώργιο Μάρκου, από το Αργος, περιλαμβάνει 3500 μορφές.

Αλλα αξιόλογα αξιοθέατα στην Σαλαμίνα: Ο τάφος του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα στην Φανερωμένη. Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, του 1450 Ευριπίδειο Θέατρο του 1993 Εκκλησία Παναγίας Ελευθερώτριας του 1998 στον λόφο Πατρίς. Εκκλησία Αγίου Δημητρίου του 1806 με αγιογραφίες του Λεμπέση, άμβωνα και δεσποτικό του Χαλεπά και τον τάφο του Καραισκάκη.

Οικία Αγγελου Σικελιανού του 1878 στην Φανερωμένη. Ο Αγγελος Σικελιανός έζησε εκεί (σταδιακά) από τον Αύγουστο του 1933 έως το Μάρτιο του 1950 O πέτρινος Φάρος του 1901 στο ακρωτήρι Κόγχη, πλησίον του οικισμού Περιστέρια. Η προτομή του Γεωργίου Καραισκάκη του 1927 στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Βουρκάρι. Οι Ανεμόμυλοι του 18ου αιώνα, στα προάστια της πόλης, στον λόφο του Αγίου Νικολάου, απέναντι από τον λόφο Πατρίς.

Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στον πέτρινο λόφο του Προφήτη Ηλία, απέναντι από τον λόφο Πατρίς. Παρεκκλήσι Αγίου Γρηγορίου του 12ου αιώνα. Το μικρό Πέτρινο Θεατράκι του 1990 στα Σελήνια. Το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Σαλαμίνας του 2000 Το μοναστήρι Αγίου Νικολάου των Λεμονίων του 17ου αιώνα, κοντά στα Κανάκια. Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη του 10ου αιώνα, στη νότια Σαλαμίνα, εντός πευκόφυτου δάσους, κοντά στην περιοχή των Κανακίων.

Tο Μουσείο Λαογραφίας και Τέχνης της Σαλαμίνας του 2000 στεγάζεται στο Δημαρχείο Σαλαμίνας. Το αρχοντικό της οικογένειας Γαλέου του 19ου αιώνα. Εκκλησία Αγίου Μηνά (Μητρόπολη Σαλαμίνας) του 1869 με αγιογραφίες του Αθανασίου Σούτσου, άμβωνα και δεσποτικό του Χαλεπά. Δημαρχείο Αμπελακίων του 1999 στα Αμπελάκια. Αρχαία πόλη Σαλαμίνας 5ος – 2ος πΧ στα Αμπελάκια με αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις, οικίες, τμήμα τείχους. Αρχαιολογικό Μουσείο του 1826 Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στέγαζε το 1ο δημοτικό σχολείο Σαλαμίνας μέχρι το 1981

Στο ποδόσφαιρο, o Αίας Σαλαμίνας ιδρύθηκε το 1931 και αγωνίζεται στο τοπικό Πρωτάθλημα. Εχει ως έδρα το δημοτικό στάδιο Σαλαμίνας και σύμβολο της είναι ο ήρωας της μυθολογίας Αίας ο Τελαμώνιος, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Ο Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος Σαλαμίνας έχει διακρίσεις στην Κωπηλασία. Ο Γυμναστικός Ναυτικός Ομιλος Σαλαμίνας και ο Ναυτικός Ομιλος Γιάλας Σαλαμίνας Αγιος Νικόλαος, δραστηριοποιούνται με επιτυχία και διακρίσεις στο Κανόε Καγιάκ.

Ο Ναυτικός Ομιλος Βουρκαρίου Σαλαμίνας διοργανώνει κάθε χρόνο τον αγώνα Ιστιοπλοίας ανοιχτής θαλάσσης, Κύπελλο Ναυμαχίας Σαλαμίνος, προς τιμή των Σαλαμινομάχων.

Η Σαλαμίνα διαθέτει επίσης ομάδες Μπάσκετ, Βόλει, Χάντμπολ και Πίνγκ Πόνγκ από τον Αθλητικό Ομιλο Σαλαμίνας Τελαμών και ομάδα Τέννις από τον Ομιλο Αντισφαίρισης Σαλαμίνας.

Προσωπικότητες της Σαλαμίνας: Βασιλιάς Τελαμώνας, πατέρας του Αίαντα και του Τεύκρου. Τεύκρος, αδελφός του Αίαντα, ιδρυτής της Σαλαμίνας της Κύπρου. Θεόδωρος Πάγκαλος (1878 – 1952) στρατηγός, βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος της Κυβέρνησης, δικτάτορας. Αγγελος Σικελιανός (1884 – 1951) νεοέλληνας ποιητής, έζησε στη Σαλαμίνα, απο το 1933 μέχρι το 1950 με την σύζυγό του Αννα, σε ένα σπιτάκι απέναντι από το μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης.