Σκύρος Αξιοθέατα

Σκύρος

Το νησί διακρίνεται για τα παραδοσιακά έθιμά του, τα οποία προέρχονται ακόμα και από τους αρχαιοτάτους χρόνους.

Αποκριές. Στις γιορτές του Τριωδίου επικρατεί το έθιμο του Γέρου και της Κορέλλας. Ο Γέρος είναι ντυμένος με μια μαλλιαρή μαύρη κάπα και φοράει μάσκα από δέρμα κατσικιού και στη μέση ζώνη με κουδούνια κοπαδιού και τον συνοδεύουν η Κορέλα, νεαρός άνδρας ντυμένος με παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά, και ο Φράγκος, ο οποίος φοράει μάσκα και ένα μεγάλο κουδούνι στη μέση του. Το δεύτερο σκέλος του Σκυριανού καρναβαλιού είναι γνωστό ως Τράτα και περιλαμβάνει την απαγγελία σατυρικών στίχων.

Αξιοθέατα είναι τοποθεσίες όπως ο Γιαλός, το Αχήλι, τα Βράχια και αμμουδιές όπως η Νύφη, οι Τρεις Μπούκες, το Φανάρι το Διαπόρι. Στο Γιαλό, κατά την παράδοση, έπαιρνε το μπάνιο του ο Αχιλλέας.

Στο νησί συναντάμε αρκετούς κι αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο, που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Εκεί ήταν η αρχαία ακρόπολη κι η έδρα του πανάρχαιου βασιλιά του νησιού Λυκομήδη. Στη θέση Σπηλιά Ανδριώτη σκοτώθηκε από το Λυκομήδη ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας. Σήμερα από την αρχαία ακρόπολη τίποτα σχεδόν δε σώζεται.

Στο νησί υπάρχουν επίσης αρκετές εκκλησίες από το Μεσαίωνα, όπως του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, σε ψηλό βράχο πάνω από τη θάλασσα, που έκτισε, μαζί με το μοναστήρι, ο Νικηφόρος Φωκάς τον 10ο αιώνα. Ενδιαφέρουσα είναι η εκκλησία της Παναγίας του Κίτσου.

Το μουσείο Μάνου Φαλτάιτς ιδρύθηκε το 1964 Είναι από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά και Λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και για να περάσει στο πανελλήνιο το μήνυμα, πως το παρόν και το μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην παράδοση.