Σπέτσες Αξιοθέατα

Σπέτσες

Το νησί των Σπετσών έχει σχήμα ωοειδές και περίμετρο ακτογραμμής 11 μιλίων. Διασχίζεται από βουνοσειρές με υψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία. Τα ακρωτήρια της νήσου είναι: Το Σουρμπούτι (ΒΑ) το Κάβο Φανάρι (Α) ο Μαυρόκαβος (ΝΑ) το Ζάστανο (Ν) και το Μπουρμπούθι (ΒΔ) Το έδαφος των Σπετσών είναι κυρίως πευκόφυτο, ενώ μεγάλο μέρος του είναι καλλιεργήσιμο. Κύρια προιόντα που παράγονται είναι ελιές, λάδι, δημητριακά, σταφύλια, αμύγδαλα, σύκα και λίγα κτηνοτροφικά προιόντα.

Το κλίμα είναι δροσερό και υγιεινό. Οι κάτοικοι επιδίδονται κυρίως στον τουρισμό, την ναυτιλία και την αλιεία. Πρωτεύουσα είναι η ομώνυμη πόλη της νήσου. Στις Σπέτσες βρίσκεται η γυναικεία Μονή Αγίων Πάντων και η νησίδα Σπετσοπούλα, ιδιοκτησίας της οικογένειας Νιάρχου.

Το 1967 ο νομάρχης Πειραιά, με απόφασή του, απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων στο νησί, την ισχύ της οποίας επιβεβαίωσε και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αξιοθέατα στις Σπέτσες αποτελούν: Η Ντάπια με τα κανόνια, αλλά και τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία, η γειτονιά των Σπετσών δίπλα στο νερό με θέα στην Κόστα, στο Πόρτο Χέλι και στη Δοκό. Τα αρχοντικά σπίτια σε όλο το μήκος της παραλίας. Το σπίτι του ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ενα νεοκλασικό του 1904

Οι ταρσανάδες των Σπετσών. Η πλατεία του Ρολογιού. Το μουσείο της Μπουμπουλίνας και το αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη. Το θρυλικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο. Η νυχτερινή ζωή στο κοσμοπολίτικο παλιό λιμάνι και η αποευματινή βόλτα απο τη Ντάπια μέχρι εκεί και ανάποδα. Ευρήματα από το αρχαίο ναυάγιο των Ιρίων στο μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη. Κάτω από τον Φάρο, υπαίθρια έκθεση με γλυπτά της Ναταλίας Μελά.

Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος σχολή στην Κουνουπίτσα. Ο Αγγλος συγγραφέας και εκεί καθηγητής John Fowles, έγραψε το μυθιστόρημα Ο Μάγος, που διαδραματίζεται στις Σπέτσες, αφού πέρασε στο νησί 2 χρόνια. Κάθε Σεπτέμβρη, η γιορτή της Αρμάτας, σε ανάμνηση της ναυμαχίας των Σπετσών το 1822 Εκδηλώσεις, τελετές, βεγγαλικά.

Οι παραλίες των Σπετσών, με καθαρά πρασινογάλαζα νερά. Οι Αγιοι Ανάργυροι με τη σπηλιά του Μπεκίρη, η Ζωγεριά, οι Σχολές, ο Βρέλλος, η Ξυλοκέριζα, ο Κουζουνός, η Αγία Μαρίνα, η Αγία Παρασκευή.

Προσωπικότητες

  • Χατζηγιάννης Μέξης (1754 – 1844) Πρόκριτος των Σπετσών και Μέλος της Φιλικής Εταιρείας
  • Σωτήριος Ανάργυρος (1849 – 1928) Εθνικός Ευεργέτης
  • Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771 – 1825) Ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης και Μέλος της Φιλικής Εταιρείας
  • Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771 – 1825) Ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης και Μέλος της Φιλικής Εταιρείας
  • Νικηφόρος Καλογεράς (1835 – 1896) Μητροπολίτης Πατρών
  • Ιωάννης Κούτσης (1860 – 1953) Ζωγράφος
  • Γιώργος Στρατήγης (1860 – 1938) Ποιητής
  • Ιωάννης Μαλοκίνης (1880 – 1942) Ολυμπιονίκης Κολυμβητής