Θάσος Αξιοθέατα

Θάσος

Η Θάσος είναι καλυμμένη από πευκόφυτα δάση. Εχει γύρω της γαλαζοπράσινα νερά, πολλά αρχαία μνημεία, ορεινά και παραθαλάσσια χωριά γεμάτα ζωή. Ο Λιμένας είναι το κεντρικό σημείο του νησιού, δίπλα στην θάλασσα και στο δάσος. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Θάσου. Είναι μία ζωντανή πόλη με μικρά και μεγάλα μαγαζιά και γραφικά σοκάκια. Στον λόφο επάνω από τον Λιμένα βρίσκεται η αρχαία πόλη της Θάσου, από το 700 πχ Θα βρείτε τα ερείπια της αγοράς και του αρχαίου θεάτρου. Υπάρχει επίσης η ακρόπολη όπου βρίσκονταν οι ναοί του πυθίου Απόλλωνα και της Αθήνας. Εκθέματα από τα αρχαία της Θάσου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό μουσείο.

Οι παραλίες της Θάσου έχουν κρυστάλλινα νερά αλλά και δάσος δίπλα τους. Η παραλία των μεταλλείων στα Λιμενάρια, το Πευκάρι, η Αλυκή, η Ψιλή Αμμος, η Χρυσή Αμμουδιά στην Σκάλα Παναγίας, ο Παράδεισος, η Γλυφάδα, η Χρυσή Ακτή στην Σκάλα Ποταμιάς, η Μακρύαμμος, είναι μοναδικές ακρογιαλιές και παραλίες μικρές ή μεγαλύτερες.

Τα Λιμενάρια βρίσκονται 41 χιλιόμετρα μακριά από τον Λιμένα και έχουν κοσμική ζωή, καλό φαγητό και καταλύματα. Μοναδικό αξιοθέατο στα Λιμενάρια αποτελεί το Παλατάκι. Πρόκειται για το κτίριο εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία σιδήρου. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον χώρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και να κάνετε βουτιά στην παραλία δίπλα στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις.

Το χωριό της Παναγίας είναι γραφικό και αυθεντικό. Εκεί βρίσκονται οι περισσότερες εκκλησίες της Θάσου και η όμορφη παραλία Χρυσή Αμμουδιά.

Η Αλυκή βρίσκεται κοντά στην Παναγία. Εχει δύο μικρές παραλίες και αρχαιολογικό χώρο. Υπάρχουν μνημεία και λατομεία που λειτουργούσαν από τον 6ο αιώνα πχ έως τον 6ο αιώνα μχ

Ορεινή τοποθεσία στην Θάσο είναι το μικρό και το μεγάλο Καζαβίτι. Βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, με πολλά πέτρινα αρχοντικά, μια πλατεία με πλάτανο, ταβέρνες και θυμίζουν έντονα ορεινό χωριό της βόρειας Ελλάδας.

Ο Ποτός είναι ένα θέρετρο 50 περίπου χιλιόμετρα από τον Λιμένα με έντονη νυχτερινή ζωή, θαλάσσιες δραστηριότητες και όμορφη παραλία.

Παλιός και γραφικός οικισμός στην Θάσο είναι ο Θεολόγος. Βρίσκεται 55 χιλιόμετρα από τον Λιμένα. Υπάρχουν αρχοντικά, ταβέρνες με καλό φαγητό και το Λαογραφικό μουσείο Χατζηγιώργη.

Επίσης γραφικό αλλά και ήσυχο χωριό είναι η Σκάλα Σωτήρος. Πρόκειται για ανερχόμενο προορισμό στην Θάσο, όμορφο και με καλό κλίμα.

Χωριό με καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα είναι οι Μαριές. Στην παραλία θα βρείτε καλές ψαροταβέρνες ενώ κοντά στην περιοχή βρίσκεται η παραλία Ασπάς η οποία δεν είναι οργανωμένη, έχει ρηχά νερά και άμμο.

Η μεγαλύτερη μονή στην Θάσο είναι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με θέα προς την θάλασσα, στην άκρη ενός γκρεμού. Επίσης γνωστή είναι η εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Παναγιά, με εικόνες από τον 14ο έως τον 17ο αιώνα και το λάβαρο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου από τις σταυροφορίες.

Η παραλία Μακρύαμμος, απέχει 2 χιλιόμετρα από τον Λιμένα, είναι οργανωμένη, κοντά στο ομώνυμο ξενοδοχείο, έχει ρηχή θάλασσα και άμμο.

Η Χρυσή Αμμουδιά, είναι μια μεγάλη παραλία με άμμο και προσφέρει δραστηριότητες, φαγητό και καταλύματα.

Η παραλία Πρίνος ή Δασύλιο, έχει πράσινο, φοίνικες, καθαρά νερά και δραστηριότητες.

Στην Σκάλα Καλλιράχης βρείτε μία παραλία ανάμεικτη με άμμο και βότσαλα. Εχει ρηχά νερά και εύκολη πρόσβαση από τον δρόμο.

Η Ψιλή Αμμος είναι οργανωμένη παραλία με εύκολη πρόσβαση, βραχάκια και άμμο.

Το Πευκάρι βρίσκεται δίπλα από πυκνό πευκοδάσος, έχει άμμο και βότσαλα.

Ο Παράδεισος, με γαλαζοπράσινα νερά, άμμο, εύκολη πρόσβαση και θαλάσσια σπορ. Εκεί κοντά υπάρχει παραλία γυμνιστών.

Τα Λιμενάρια έχουν εύκολη πρόσβαση και η παραλία βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό. Θα βρείτε επιλογές για φαγητό και θαλάσσια σπορ.

Η παραλία Θάσος Πόλη ή Λιμανάκι βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης και της ζωής στο νησί.

Η Αλυκή είναι παραλία με άμμο, σε ιστορική και όμορφη τοποθεσία. Είναι από τις πιο γνωστές στο νησί.

Η Σκάλα Ραχωνίου έχει ρηχά καθαρά νερά με άμμο και εύκολη πρόσβαση. Ο ομώνυμος οικισμός προσφέρει ότι χρειάζεστε.

Η Λιμνοθάλασσα της Γκιόλας είναι ένας όμορφος σχηματισμός. Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο όπου τα νερά της θάλασσας δημιουργούν μια πισίνα μέσα σε έναν κυκλικό βράχο. Το νερό είναι ζεστό και το κολύμπι εκεί μέσα μια ευχάριστη εμπειρία. Η Λιμνοθάλασσα της Γκιόλας βρίσκεται ανάμεσα στα Λιμενάρια και το χωριό Αστρίς. Η πρόσβαση είναι από χωματόδρομο σε καλή σχετικά κατάσταση, προς την τοποθεσία Σειρήνες. Στο τέλος της διαδρομής θα χρειαστεί να κατεβείτε από τους βράχους και το μονοπάτι.

Το μεγαλύτερο βουνό της Θάσου είναι το όρος Υψάριο. Το μέγιστο υψόμετρο του είναι 1204 μέτρα. Υπάρχουν ορειβατικά μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή και στο καταφύγιο του τοπικού συλλόγου. Μέρος των μονοπατιών περνά μέσα από πευκοδάσος και σε πολλά σημεία υπάρχει υπέροχη θέα προς το Αιγαίο πέλαγος.

Στην Θάσο θα βρείτε Αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε κτίριο του 1934 Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ευρήματα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο νησί από το 1911 έως το 1981 Θα παρακολουθήσετε την ανθρώπινη παρουσία στην Θάσο, από τα προιστορικά χρόνια. Υπάρχουν αντικείμενα από την εποχή του σιδήρου, βραχογραφίες και ανθρωπόμορφες στήλες, που είναι από τα αρχαιότερα μνημειακά γλυπτά της προιστορικής εποχής σε όλη την Ευρώπη.