Ζάκυνθος Αξιοθέατα

Ζάκυνθος

Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το έτος. Τα καλοκαίρια είναι συνήθως θερμά και ξηρά, χαρακτηριζόμενα από θερμές ημέρες και σχεδόν καθημερινό βορειοδυτικό άνεμο από το απόγευμα έως το βράδυ. Καλοκαιρινές καταιγίδες και μπόρες κάνουν την εμφάνισή τους.

Εχει πλούσια βλάστηση και είναι νησί με σημαντική αγροτική παραγωγή, στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών, της σταφίδας καθώς και των ανθοκομικών.

Αναπτύσσεται επίσης σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, η οποία υποβοηθείται από το αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα.

Οι δυτικές και βορειοανατολικές ακτές της Ζακύνθου είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 Περιλαμβάνονται οι περιοχές από τον κόλπο του Αγίου Νικολάου στην βορειοανατολική Ζάκυνθο ως την άκρα Μαραθιά στη Νότια Ζάκυνθο. Οι απόκρημνες δυτικές ακτές του νησιού είναι οι πρόποδες του όρους Βραχίονας. Οι απόκρημνες και βραχώδεις ακτές καλύπτονται από θαμνώνες, ενώ στις δασικές εκτάσεις κυριαρχούν τα χαλέπια πεύκα.

Στην πανίδα της περιοχής περιλαμβάνονται: Μεσογειακές Φώκιες, Σαύρες του Μοριά, Καρέτα Καρέτα, Πετροπέρδικες, Μαυροπετρίτες, Θαλασσοκόρακες, Ασπροκωλίνες, Λιοστριτσίδες, Μαυροτσιροβάκοι, Κοκκινοτσιροβάκοι, Σκουρόβλαχοι και Αμπελουργοί.

Στην χλωρίδα περιλαμβάνονται: τα τοπικά ενδημικά φυτά Limonium Phytosianum L Zacynthium, Serapias Ionica και άλλα.

Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου. Πρόκειται για εθνικό πάρκο, που περιλαμβάνει τον κόλπο του Λαγανά στις νότιες ακτές της Ζακύνθου.

Η Ζάκυνθος θεωρείται νησί με μακρά μουσική παράδοση. Οι Ζακύνθιοι, ιδιαίτερα φιλόμουσοι, συχνά συγκροτούν καλλίφωνες ομάδες συντροφιές, που τραγουδούν παλιά τοπικά τραγούδια και κυρίως καντάδες. Χαρακτηριστικοί οι στίχοι και του ομώνυμου παραδοσιακού:

Νάταν η θάλασσα κρασί και τα βουνά μεζέδες,
κι οι βάρκες κρασοπότηρα να πίνουν οι γλετζέδες.
Να χαμηλώναν τα βουνά να βλέπα το Λεβάντε,
να βλέπα την Κεφαλλονιά και το ωραίο Τζάντε.
Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και Λευκάδα,
αυτά τα τέσσερα νησιά στολίζουν την Ελλάδα.

Στην Ζάκυνθο ανθεί ένα ιδιαίτερο, ίσως ιδιότυπο, θεατρικό είδος υπαίθρου, που ονομάζεται Ομιλίες, στο οποίο συμπρωταγωνιστούν οι κάτοικοι με αυτοσχεδιασμούς ως παρλάτες. Η ιστορία αυτών ξεπερνά τους τρεις αιώνες.

Από το 2009 η Ζάκυνθος έχει φεστιβάλ τζαζ (Zante Jazz Festival) καθώς και φεστιβάλ κλασικής μουσικής.

Το Giostra Di Zante είναι ένα από τα παλιότερα δρώμενα του Ζακυνθινού καρναβαλιού. Μαζί με τους χορούς, που διεξάγονταν κυρίως στις πολυτελείς αίθουσες των δύο Καζίνο (Ρωμιάνικο και Λομπαρδιανό) και τις πασίγνωστες και λαοφιλείς Ομιλίες, αποτελούσαν (και αποτελούν) τις κυριότερες εκφράσεις της αποκριάτικης διασκέδασης του φημισμένου νησιού. Πρόκειται για έφιππους αγώνες, στους οποίους οι συμμετέχοντες διεκδικούν το έπαθλο, όπου ήταν ένα αργυρό σπαθί για τον πρώτο και ένα ζευγάρι ασημένια σπιρούνια για τον δεύτερο, αλλά και για την τιμή μιας γυναίκας.