Τι Να Δείτε Στο Ναύπλιο​

Ναύπλιο

Στο λιμάνι του Ναυπλίου δεσπόζει το Ενετικό κάστρο στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Είναι το γνωστό Μπούρτζι που κτίστηκε το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο και το πρώτο του όνομα ήταν Castello Dello Soglio. Καραβάκια από το λιμάνι μεταφέρουν τους επισκέπτες σε 10 λεπτά. Εδώ φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αργότερα, το Μπούρτζι λειτούργησε και ως ξενοδοχείο πολυτελείας στο Ναύπλιο. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο πολιτισμού.

Ο παραλιακός πεζόδρομος, με τα πόδια ή με το ποδήλατο, με τον γύρο της Ακροναυπλίας και μέχρι την παραλία Αρβανιτιά. Υπέροχος και ρομαντικός, συνεχίζει μετά τις καφετέριες στο λιμάνι.

Το Παλαμήδι, το κάστρο επάνω απο το Ναύπλιο με τα πολλά σκαλιά. Κατασκευάστηκαν την εποχή του Οθωνα απο τους κατάδικους που βρίσκονταν στο Παλαμήδι, Το κάστρο χτίστηκε την εποχή του Βενετσιάνου Σαγρέδο. Εχει οκτώ αυτοτελείς προμαχώνες. Η Πύλη Ξηράς ή είσοδος στην Παλιά Πόλη. Οι γραφικές γειτονιές του Ναυπλίου στο ιστορικό κέντρο. Αρχοντικά, στενάκια, ατμοσφαιρικά μπαράκια, ανθισμένα μπαλκόνια, γραφικά σοκάκια και μαγαζάκια.

Η πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου. Ομορφη και ιστορική πλατεία. Ζωντανή, όλοι περνούν απο εδώ σε περίπατο ή ποδηλατάδα. Ηταν η πλατεία Πλατάνου. Ξεχωρίζει το Βουλευτικό, που φιλοξένησε την πρώτη Ελληνική κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Στο Βουλευτικό, ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε οργανώσει τον πρώτο δημόσιο χορό των Ναυπλιωτών, όμως οι οπλαρχηγοί αρνήθηκαν να τον τιμήσουν με την παρουσία τους, φοβούμενοι ότι θα γελοιοποιηθούν. Σήμερα το Βουλευτικό στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη Nαυπλίου.

Φημισμένη για την περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, είναι η εκκλησία της Παναγίας του Ναυπλίου. Ναός του 15ου αιώνα, εντυπωσιάζει με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, του 19ου αιώνα. Η Παναγία του Ναυπλίου είναι γνωστή και για το βασανιστήριο απο τους Τούρκους, του πολιούχου του Ναυπλίου το 1655 στην ελιά που υπάρχει ακόμα στην πλευρά του ναού. Κάθε χρόνο, την 1η Φεβρουαρίου, γίνεται μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας του προστάτη της πόλης.

Γνωστή είναι και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Εκεί δολοφονήθηκε το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας. Του είχαν στήσει καρτέρι οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης.