Το Αρχαίο Θέατρο Του Γυθείου

Γύθειο

Το αρχαίο θέατρο του Γυθείου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ομώνυμης σύγχρονης πόλης και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες της ακρόπολης.

Το θέατρο οικοδομήθηκε κατά τους πρώιμους Ρωμαικούς χρόνους. Το κοίλο του θεάτρου αποτελείται από 15 σειρές εδωλίων, από τις οποίες σώζονται σε καλή κατάσταση οι πρώτες 8 σειρές. Το κοίλο διαθέτει σήμερα τέσσερις κερκίδες. Η πρώτη σειρά εδράνων που προορίζεται για τους επίσημους, γνωστή ως προεδρία, διαθέτει καθίσματα με ερεισίνωτα (ειδικό στήριγμα για την πλάτη) Οι υπόλοιπες σειρές αποτελούνται από απλά ημικυκλικά έδρανα με αύλακα.

Το θέατρο δεν έχει περιμετρικό διάδρομο και άνω διάζωμα. Στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του κοίλου υπήρχαν πώρινοι αναλημματικοί τοίχοι, διαμέτρου 75 περίπου μ οι οποίοι είναι πώρινοι. Το υπόλοιπο θέατρο ήταν κατασκευασμένο από εγχώριο υπόλευκο μάρμαρο.

Η σκηνή έχει μήκος 12 μ και πλάτος 5 μ Στο πίσω μέρος της σκηνής υπάρχει στοά, η οποία χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες των ηθοποιών. Στην ορχήστρα, τις εισόδους και στη βάση της σκηνής υπάρχουν γλυπτά και αγάλματα θεών και ηρώων.

Από την ίδρυσή του, στο θέατρο πραγματοποιούνταν θεατρικές παραστάσεις διαφόρων ειδών. Επίσης, στο χώρο του θεάτρου τιμούσαν με πολυήμερη γιορτή την αυτοκρατορική οικογένεια, κάνοντας αγώνες άσματος και προσφορές μπροστά στα αγάλματα των τιμώμενων προσώπων. Σε μεταγενέστερους χρόνους στο χώρο της ορχήστρας κατασκευάστηκε δεξαμενή.

Το θέατρο ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1891 από τον Ανδρέα Σκιά και αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρο, εκτός από το πίσω μέρος της σκηνής.