Το Ιστορικό Μουσείο Υδρας

Υδρα

Το Ιστορικό μουσείο Υδρας ιδρύθηκε το 1918 Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, σε κτίριο που είναι δωρεά του Υδραίου εφοπλιστή Γκίκα Κουλούρα απο το 1952 Το κτίριο έχει ανακατασκευαστεί και εγκαινιάστηκε καινούργιο το 1996

Λειτουργεί αρχειακό τμήμα, μουσειακό τμήμα και βιβλιοθήκη. Το αρχειακό έργο της ταξινόμησης του υλικού της κοινότητας Υδρας ανέλαβε ο Αντώνιος Λιγνός, γιατρός και δήμαρχος Υδρας. Στο Ιστορικό μουσείο Υδρας υπάρχει μεγάλο αρχείο, που σκιαγραφεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Υδρας την περίοδο του 18ου και 19ου αιώνα, απο το 1708 έως το 1865 Γίνεται αναδρομή στους προεπαναστατικούς, επαναστατικούς και μεταεπαναστατικούς χρόνους της Ελληνικής ιστορίας.

Στο μουσείο εκτίθενται κειμήλια των Βαλκανικών πολέμων και του Α και του Β Παγκοσμίου πολέμου. Εκτίθενται ακόμα τοπικές ενδυμασίες, κομμάτια από πλοία του αγώνα, όπλα Υδραίων αγωνιστών, χάρτες και κειμήλια.

Εχει διαμορφωθεί ιστορική πινακοθήκη, με ελαιογραφίες και υδατογραφίες από τα χρόνια της επανάστασης. Βρίσκουμε ακόμα, προσωπογραφίες Υδραίων αγωνιστών, από γνωστούς ζωγράφους. Η βιβλιοθήκη έχει χιλιάδες τόμους βιβλίων, πολύτιμες εκδόσεις που χρονολογούνται από τις αρχές του 18ου αιώνα, καθώς και χειρόγραφα, έγγραφα και κώδικες του 18ου και του 19ου αιώνα. Πολλά εκθέματα αιφνιδιάζουν και ενθουσιάζουν, για παράδειγμα η πρωτότυπη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.