Χειμερινοί Προορισμοί Στην Ελλάδα

Δημητσάνα

Η Δημητσάνα είναι ένας χειμερινός μαγευτικός προορισμός. Βρίσκεται χτισμένη επάνω από τον ποταμό Λούσιο, σε δύο λόφους. Εχει πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια. Βρίσκεται κοντά στο όρος Μαίναλο που καλύπτεται από πυκνό ελατόδασος. Τα αξιοθέατα της Δημητσάνας είναι μεταξύ άλλων, η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Υδροκίνησης. Η Δημητσάνα βρίσκεται 230 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 60 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη.

Περτούλι

Το Περτούλι και η Ελάτη είναι χειμερινοί προορισμοί στο νομό Τρικάλων. Το Περτούλι διαθέτει το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, με πίστες για αρχάριους και έμπειρους χιονοδρόμους. Ο Κόζιακας καλύπτεται από πυκνό ελατόδασος και κρύβει μέσα του πέτρινους οικισμούς, ζεστά ταβερνάκια και πολυτελείς ξενώνες. Το Περτούλι είναι ένα πολύ όμορφο χωριό σε υψόμετρο 1200 μέτρων με γύρω του ποτάμια και γεφύρια.

Ελάτη

Η Ελάτη βρίσκεται λίγο χαμηλότερα, στα 950 μέτρα υψόμετρο. Επισκεφτείτε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς και εαν επιτρέπει ο καιρός μια όμορφη πεζοπορία είναι προς το καταφύγιο του Κόζιακα στα 1750 μέτρα. Η Ελάτη βρίσκεται 360 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 260 χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη.

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι τοποθεσία που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο με γιγάντιους βράχους, που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Φτάνουν σε ύψος τα 400 μέτρα. Επάνω στους βράχους είναι σκαρφαλωμένα πολλά μοναστήρια. Λειτουργούν έξι από αυτά, τα οποία είναι επισκέψιμα. Αποτελούν μοναστική πολιτεία. Τα Μετέωρα βρίσκονται επάνω από την πόλη της Καλαμπάκας, 230 χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη.

Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι μία πανέμορφη πόλη της βόρειας Ελλάδας. Ο χειμώνας αποτελεί μία πολύ καλή εποχή για να την επισκεφτείτε. Η Δημοτική Αγορά της Ξάνθης είναι διατηρητέο κτίριο και μέσα της λειτουργούν μεζεδοπωλεία και ουζερί. Στην κεντρική πλατεία θαυμάστε το παλιό ρολόι της πόλης και τα παλιά αρχοντικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κάνοντας τον περίπατο σας. Ανάμεσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης βρίσκονται η Πινακοθήκη, το Λαογραφικό μουσείο και το Δημαρχείο. Το παζάρι της Ξάνθης λειτουργεί κάθε Σάββατο. Από την Ξάνθη μπορείτε να κάνετε ημερήσιες εκδρομές προς τα Πομακοχώρια και το δασικό χωριό Ερυμάνθου. Η Ξάνθη βρίσκεται 220 χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη.

Κοσμάς

Η Αρκαδία στην Πελοπόννησο είναι ένα καταπράσινο μέρος σε υψόμετρο. Τον χειμώνα πολλές φορές ομορφαίνει ακόμα περισσότερο, όταν πέφτει πυκνό χιόνι. Ο Κοσμάς είναι ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο στον Πάρνωνα, σε υψόμετρο περίπου 1100 μέτρων. Το δάσος στην περιοχή είναι γεμάτο με έλατα και καστανιές. Τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και θα απολαύσετε ησυχία και ηρεμία. Στην πλατεία του Κοσμά βρίσκονται οι Αγιοι Ανάργυροι και οι τρεις βρύσες του χωριού που ονομάζονται Λιοντάρια. Οι ταβέρνες προσφέρουν ζεστό φαγητό, ενώ όταν δεν κάνει πολύ κρύο μπορείτε να καθίσετε κάτω από τα πολλά μεγάλα πλατάνια. Ο Κοσμάς ονομάζεται και μπαλκόνι της Κυνουρίας.

Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο είναι επίσης ένα υπέροχο χωριό στους πρόποδες του Πάρνωνα. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά από τον Κοσμά και αποτελεί παραδοσιακό οικισμό. Η Τσακωνική διάλεκτος είναι χαρακτηριστική στο Λεωνίδιο. Θα δείτε εδώ τον Κοκκινόβραχο και παραδοσιακά αρχοντικά με όμορφη αρχιτεκτονική. Αξιοθέατα του οικισμού αποτελούν ο Πύργος Τσικαλιώτη και η Φάμπρικα πολιτισμού. Στο Λεωνίδιο λειτουργεί αναρριχητικό πάρκο. Εκκλησιαστικό αξιοθέατο στην περιοχή αποτελεί το μοναστήρι της Ελωνας. Βρίσκεται σε εντυπωσιακή τοποθεσία, στο φαράγγι του Δαφνώνα. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με φαγητό κοντά στη θάλασσα, στο χωριό Πούλιθρα.

Φλώρινα

Η Φλώρινα είναι πόλη της βόρειας Ελλάδας που τον χειμώνα αξίζει να επισκεφτείτε. Κλασικά αρχοντικά θυμίζουν στον επισκέπτη ότι η Φλώρινα ήταν ένα μεγάλο εμπορικό και ιστορικό σταυροδρόμι της περιοχής. Ο ποταμός Σακουλέβας διασχίζει την πόλη. Τα Χριστούγεννα στην Φλώρινα αποκτούν άλλη διάσταση, με τις πλατείες να γεμίζουν φωτιές και τους μικρούς και μεγάλους να ανταλλάσουν δώρα και γλυκά και να τραγουδούν τα κάλαντα. Κοντά στην Φλώρινα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας, στο χωριό Πισοδέρι που το φιλοξενεί. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την Φλώρινα, η οποία βρίσκεται 580 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 160 χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη.