Υπέροχη Ελλάδα Τον Χειμώνα

Αράχωβα

Η Αράχωβα έχει εξελιχθεί εδώ και χρόνια σε κορυφαίο κοσμοπολίτικο προορισμό της σημερινής Ελλάδας. Κάτω από τον Παρνασσό και πάνω από τους Δελφούς, αποτελεί κεντρικό σημείο για τις εξορμήσεις σας στο χιονοδρομικό κέντρο και στον αρχαιολογικό χώρο. Το βράδυ έχει πλούσια νυχτερινή ζωή και καλό φαγητό.

Καρπενήσι

Το Καρπενήσι βρίσκεται στον Τυμφρηστό, ανάμεσα σε πλατάνια και έλατα, με ευχάριστο κρύο και ομίχλη. Το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό είναι πανέμορφα και χαρακτηριστικά χωριά της Ευρυτανίας, κοντά στον ποταμό Καρπενησιώτη. Η περιοχή και το αλπικό τοπίο της, είναι πολύ γνωστή στους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού. Χωριά όμορφα, κοντά στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, είναι η Βίνιανη, η Φραγκίστα, το Κρίκελλο και η Δομνίστα. Για εντυπωσιακή θέα στην λίμνη προτιμήστε το χωριό Φιδάκια. Τα Αγραφα και βεβαίως η λίμνη Πλαστήρα, προσφέρονται για μοναδικές εξερευνήσεις και ατελείωτες βόλτες στους χωματόδρομους και τα μονοπάτια, πάντα με σεβασμό στη φύση.

Ζαγοροχώρια

Στο Πάπιγκο, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα χωμάτινα μονοπάτια μέσα στη φύση και τα πέτρινα αρχοντικά, είναι χαρακτηριστικά των χωριών. Τα Ζαγοροχώρια, πνιγμένα πολλές φορές στην ομίχλη, αποτελούν μια υπέροχη επιλογή για τις χειμερινές σας εξορμήσεις. Η χαράδρα του Βίκου, ο ποταμός Βοιδομάτης, το παλιό και πανέμορφο καλντερίμι της Σκάλας του Βραδέτου, οι Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο και η διαδρομή προς τον Γυφτόκαμπο, είναι χαρακτηριστικότερα σημεία της υπέροχης αυτής Ελληνικής περιοχής. Και το βραδάκι, ζεστό φαγητό γύρω από το τζάκι στα Ζαγοροχώρια.

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό. Εχει πολύ κόσμο στα σοκάκια και στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, καταστήματα ντόπια με λαική τέχνη και πολλές ταβέρνες. Η περιοχή και το χωριό έχουν καταφέρει να κρατήσουν τις παραδόσεις και την ομορφιά τους. Τα κτίρια έχουν κρατήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Ντόπιοι Μετσοβίτες κρατούν ακόμα τις στολές τους και είναι άνθρωποι φιλόξενοι που θα σας ζεστάνουν μέσα στο καταχείμωνο. Στο Μέτσοβο μπορείτε να επισκεφτείτε το πάρκο του Αγίου Γεωργίου με πολλά από τα φυτά που βρίσκει κανείς στην Πίνδο. Αλλα αξιοθέατα είναι η Πινακοθήκη, το Τυροκομείο και το Οινοποιείο Αβέρωφ. Αξιόλογη είναι η επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του 17ου αιώνα. Εντυπωσιακή είναι η τεχνητή λίμνη του Αώου.

Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα έχει πανέμορφα χρώματα όλες τις ώρες της ημέρας. Ιδανικές διαδρομές με ποδήλατο ή με τα πόδια, πανέμορφη φύση και στα Καλύβια Πεζούλας και στο Λαμπερό, μικρές παραλίες. Μπορείτε να οργανώσετε βόλτα στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Νεοχώρι. Θα βρείτε εστιατόρια με θέα προς το όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Καστοριά

Η Καστοριά είναι μία μεγάλη σύγχρονη πόλη. Παραμένει όμορφη, δίπλα στην λίμνη, με τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και την παραδοσιακή μορφή κάτω από τις κορυφογραμμές. Ο περιμετρικός δρόμος της λίμνης έχει αρκετά τουριστικά μαγαζιά, αλλά και κομμάτια με πολύ πράσινο, βραχάκια και πλατάνια. Στο δρόμο θα βρείτε και το Βυζαντινό μοναστήρι της Μαυριώτισσας. Η πόλη διαθέτει εκκλησίες και στο κέντρο της, όπως και πανέμορφα αρχοντικά της Μακεδονίας. Κοντά στην Καστοριά βρίσκεται το υπέροχο όρος Νυμφαίο, με την οργάνωση Αρκτούρος, που προστατεύει τις αρκούδες αλλά και τους λύκους.

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι μία φοιτητούπολη όμορφη και με πολλές δυνατότητες και επιλογές εκδρομών. Στα Ιωάννινα θα βρείτε το κάστρο, την παλιά πόλη και το νησάκι κοντά στην προκυμαία. Στο κέντρο υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή. Η παλιά εμπορική γειτονιά του Γυαλί Καφέ και το χωριό Λιγκιάδες με θέα στην λίμνη Παμβώτιδα αξίζουν την επίσκεψή σας.

Φαλακρό

Τα Γρεβενά έχουνε γίνει αρκετά γνωστά και λόγω του χιονοδρομικού κέντρου. Βρίσκονται μέσα στην ομορφιά της φύσης. Στη Βέροια, οι οξιές και τα μαυρόπευκα εντυπωσιάζουν και καλύπτουν τα γύρω βουνά. Το Σπήλαιο είναι ένας οικισμός όπου θα βρείτε το γεφύρι της Πορτίτσας. Το χωριό Καλλονή αξίζει επίσης την επίσκεψή σας, όπως και το Δίστρατο, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Στο χωριό Βώλακας θα βρείτε καλό φαγητό. Επιβλητικό το όρος Φαλακρό και το χιονοδρομικό του κέντρο. Ενα μικρό χωριό με το χαρακτηριστικό όνομα Γρανίτης βρίσκεται κοντά.

Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα προσφέρουν καταπληκτικό αλπικό τοπίο. Ο ποταμός Αραχθος είναι άγριος. Υπέροχες οι κορυφές των Αθαμανικών βουνών. Ομορφα και πετρόχτιστα χωριά το Σιράκο και οι Καλαρίτες. Τον χειμώνα θα βρείτε υποδομή για ξεκούραση και φαγητό, ενώ στις όχθες του Αράχθου μπορείτε να επισκεφτείτε τους Μελισσουργούς, τα Πράμαντα και τον Καταρράκτη.

Καιμακτσαλάν

Ο Αγιος Αθανάσιος στο όρος Καιμακτσαλάν έχει γίνει κέντρο ενδιαφέροντος λόγω του χιονοδρομικού κέντρου. Θα βρείτε ξενώνες, μπαράκια και σχεδόν όλους τους χειμερινούς εκδρομείς της Θεσσαλονίκης. Κοντινές εκδρομές, η Φλώρινα και οι Πρέσπες αλλά και το Νυμφαίο και τα χωριά γύρω από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Τα Λουτρά Λουτρακίου βρίσκονται μέσα στο πράσινο.

Βαρδούσια

Τα Βαρδούσια αποτελούν αγαπημένο προορισμό των ορειβατών που μαζεύονται πολλές φορές το χρόνο, στον Αθανάσιο Διάκο και στη Μουσουνίτσα. Διαδρομές στο βουνό και στο πεζοπορικό μονοπάτι Ε4 Ταβέρνες που γεμίζουν ασφυκτικά τα βράδια, αλλά εσείς μπορείτε να επισκεφθείτε και πιο μικρά άγνωστα χωριά, ψηλά επάνω από τον Μόρνο και τους πανέμορφους Πενταγιούς.

Ορεινή Ναυπακτία

Η ορεινή Ναυπακτία αποτελεί ένα δημοφιλέστατο προορισμό για τα Σαββατοκύριακα. Ξεκινώντας από τη Ναύπακτο και το πολύ όμορφο κάστρο που έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, μπορείτε να προχωρήσετε στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας. Η Ανω Χώρα βρίσκεται πνιγμένη στο πράσινο, ανάμεσα σε έλατα και καστανιές. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια, καλό φαγητό και τσίπουρο για να ζεσταθείτε.

Λίμνη Κερκίνη

Η λίμνη Κερκίνη είναι γνωστή για την παρατήρηση των πτηνών. Τον χειμώνα, τα δέντρα που ξεφυτρώνουν μέσα από το νερό πρσφέρουν μαγευτικές εικόνες. Πιο ψηλά, τα χωριά με καταπληκτικό φαγητό σε ντόπιες γεύσεις. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον Προμαχώνα, τα Ανω Πορόια και τον ποταμό Στρυμόνα. Στο οχυρό Ρούπελ θα θαυμάσετε και θα γνωρίσετε την ένδοξη ιστορία του τόπου.

Πρέσπες

Οι Πρέσπες, ακριβώς στο τέλος Ελληνικής επικράτειας, με απέναντί τους τα τοπία των βορείων γειτόνων. Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας στο χωριό των Ψαράδων, να κάνετε βόλτα στα ήρεμα νερά με βάρκα, να γνωρίσετε της Πρέσπες του Βυζαντίου. Εκτός από την Μεγάλη Πρέσπα μπορείτε να επισκεφθείτε την Μικρή Πρέσπα και το νησάκι Αγιος Αχίλλειος, με την Βυζαντινή εκκλησία. Πιο ψηλά, μπορείτε να δείτε τη θέα προς τις Πρέσπες από τον Αγιο Γερμανό και να απολαύσετε ντόπιες λιχουδιές στις τοπικές ταβέρνες.

Μαίναλο

Το Μαίναλο στην Πελοπόννησο βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία. Χωριά με ιστορικά ονόματα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Λαγκάδια. Αγέρωχα και μέσα σε πανέμορφο φυσικό τοπίο, με αρχοντικά σπίτια. Από τα γνωστότερα μέρη στην Πελοπόννησο.

Καλάβρυτα

Χιονοδρομικό κέντρο θα βρείτε και στην Πελοπόννησο, στα Καλάβρυτα. Φιλική πόλη με τουριστικό χαρακτήρα. Οι πολλές ταβέρνες γεμίζουν. Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Καλαβρύτων είναι γραφικός. Οσοι θέλουν να δοκιμάσουν περιπατητικές διαδρομές, θα βγούν στο φαράγγι του Βουραικού και στο πλατανόδασος του Πλανητέρου.

Ορεινή Κορινθία

Στην ορεινή Κορινθία θα βρείτε τα Τρίκαλα Κορινθίας και θα μαγευτείτε από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, μόλις 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ελατα, τρεχούμενα νερά, αλλά και καλές ταβέρνες. Υπάρχουν πολλοί χωματόδρομοι και ακόμα περισσότερα μονοπάτια γύρω από το οροπέδιο της Ζήρειας. Πολύ όμορφο τοπίο βρίσκεται στην μικρή λίμνη Δασίου. Μπορείτε από εκεί να προχωρήσετε για την Γκούρα, την Στυμφαλία και την Ζαρούχλα. Στο δρόμο σας, η τεχνητή λίμνη του φράγματος της Δόξας, ο Φενεός και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.